Äijänkärräyksen MM-kisat Imatralla lauantaina 6.7.2019

TAAS KÄRRÄTÄÄN ÄIJIÄ NIIN, ETTÄ VIPPULAT VINKUU!

Äijänkärräyksen MM-kisat tekivät paluun lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen!  Kisat järjestettiin tällä kertaa Imatralla, kaupunkikeskustassa Imatrankoskella lauantaina 6.7.2019. Idea Äijänkärräyksen kisojen virittämisestä uudelleen henkiin syntyi maaliskuulla 2019 ja vauhdikkaan riemukkaassa rakentamisessa ovat olleet mukana tapahtumatuottaja CreativeKaiku Ky, Imitsi ry ja Imatran kaupunki. Myös suunnistusseura SK Vuoksi toimi kisajärjestelyissä aiempien kisavuosien tapaan yhteistyökumppanina. Ajatuksen esittäminen muille yhteistyökumppaneille herätti välittömästi mielenkiintoa ja halua olla mukana tukemassa yhtä Suomen hauskimmista tapahtumista.

Äijänkärräyksen MM-kisopäivässä  yksi Suomen merkittävimmistä matkailunähtävyyksistä, Imatran koski, kuohui iltanäytöksessä ja Steven ´n´Seagulls esiintyi omaan rempseään tyyliinsä!

Tapahtuma keräsi hienosti osallistujia ja yleisöä! Suuri kiitos kaikille teille, jotka olitte mukana tekemässä tapahtumaa, joko talkoolaisina, kisaajina tai yleisönä!  Kuvia ja videoita olemme linkittäneet mm. CreativeKaikun facebook-sivulle ja siellä luotuun Äijänkärräys-tapahtumaan.  Käypä vilkaisemassa tunnelmia.  Äijänkärräyksen jatko on vielä avoinna, mutta tiedotamme siitä sitten, kun asia selviää.  Tästä linkistä näet vuoden 2019 kisan säännöt.

Ja tulokset vuoden 2019 kisoissa olivat:
 
1. Äijänkärräyksen MM-kisojen I katuratakisojen voittajat ja maailmanmestarit: Matilda Orpana ja Ville Kuusela, Lappeenranta

2. Heidi ja Mika Holsti (team Holkeri), Imatra
3. Elizaveta Zaharova ja Juho Poutanen (team Tyrät rytkyy), Lappeenranta ja Imatra

Hauskin pari / yleisön suosikki:
Elizaveta Zaharova ja Juho Poutanen (team Tyrät rytkyy)

Hauskin pari / tuomariston suosikki:
Natalia Konnova ja Evgeny Konnov (team Vivo Positivo), Saint-Petersburg

 

Historiaa:

Kulttuuripalvelu Kaikun (nyk. CreativeKaiku Ky) Virve ja Jari saivat aikanaan älynväläyksen  kärrätessään maitokärreillä museoalueella lapsia; tässähän olisi mitä hauskin tapa kisailla!  Eukko työntäisi äijää maitokärrillä kylätietä mallaavaa rataa pitkin ja paras voittaisi.  Siitä se sitten lähti, vuonna 2007 pidettiin Äijänkärräyksen MM-kilpailut ensimmäisen kerran, tuolloin Ruokolahdella.  Äijänkärräyksen kisat järjestettiin kaikkiaan neljä kertaa, vuonna 2010 kärrättiin äijiä viimeisen kerran kilpaa.

Tapahtuma noteerattiin laajasti maailmalla.  Venäjän tv teki dokumentin pohjoismaisista kesätapahtumista, johon se valitsi Suomesta kaksi tapahtumaa ja toinen näistä oli Äijänkärräys.  Dokumentti levisi yli kuuteenkymmeneen maahan.  Myös Reuters teki jutun videoineen tapahtumasta ja tämä juttu puolestaan levisi yli 80:een maahan.

Äijänkärräys pääsi myös postimerkkiin; muista hulluista lajeista tässä sarjassa olivat mukana mm. suopotkupallo ja eukonkanto.